Skip to content

Whatsapp: 0623980571

info@nowvitamins.nl

Verzendkosten €6 of gratis boven €45 besteding*

Supplement News

Capsules, Tabletten of Pillen: Het Cruciale Verschil

by Now Vitamins 17 Oct 2023 0 Comments

Als iemand die diepgeworteld is in de wereld van voedingssupplementen, is het voor mij vanzelfsprekend om onderscheid te maken tussen verschillende vormen van deze aanvullingen. Een vraag die ik vaak tegenkom en die wellicht enige opheldering verdient, is het verschil tussen capsules, tabletten en pillen. Hoewel deze termen soms door elkaar worden gebruikt, zijn er essentiële verschillen die vanuit zowel consumenten- als productieperspectieven van groot belang zijn.

Laten we beginnen met het verschil tussen tabletten en capsules, dat voor mij persoonlijk van extreem belang is. Vanuit een productieoogpunt kan ik met zekerheid zeggen dat tabletten niet hetzelfde zijn als capsules, en het is cruciaal om te begrijpen waarom. Voor veel mensen lijken tabletten en capsules misschien vergelijkbaar, maar in werkelijkheid zijn ze mijlenver van elkaar verwijderd.

Vanuit mijn andere bedrijf, Natuurlijk.fit, hebben we ons altijd gericht op zuiverheid en kwaliteit in onze voedingssupplementen. Tabletten staan vaak haaks op deze benadering. Ze bevatten vaak een aanzienlijke hoeveelheid vulstoffen, glansmiddelen en andere additieven. Het schokkende feit is dat tabletten vaak bestaan uit 30 tot meer dan 80 procent van deze "meuk" om de tablet zijn vorm en volume te geven. Dit betekent dat wanneer je een tablet slikt, je in feite aanzienlijke hoeveelheden onnodige stoffen binnenkrijgt, naast het actieve ingrediënt dat je eigenlijk wilt. Natuurlijk.fit werkt alleen maar met pure stoffen, vrij van additieven. En zelfs de capsulewand is van een natuurlijk cassave extract; pullulan. 

De aanwezigheid van deze additieven in (andere) supplementen kan aanzienlijk variëren, en sommige fabrikanten kunnen zelfs bewust kiezen voor zuivere tabletten (zoals de chlorella tabletten van Natuurlijk.fit welke 100% chlorella bevat) Maar over het algemeen is het belangrijk om alert te zijn op de volgende veelvoorkomende additieven in tabletten en ook in lage kwaliteit capsules:

  1. Vulstoffen: Vulstoffen worden gebruikt om de tabletten hun gewenste volume en grootte te geven. De meest voorkomende vulstoffen zijn lactose, cellulose, zetmeel en calciumfosfaat. Hoewel ze niet schadelijk zijn op zichzelf, verhogen ze het volume van de tabletten zonder bij te dragen aan de voedingswaarde, wat voor sommige mensen een nadeel kan zijn.

  2. Bindmiddelen: Bindmiddelen worden gebruikt om de ingrediënten in tabletten bij elkaar te houden. Typische bindmiddelen zijn magnesiumstearaat en stearinezuur. Deze stoffen kunnen allergische reacties veroorzaken bij sommige mensen, en ze dragen vaak weinig bij aan de voedingswaarde van het supplement.

  3. Glanzende coatings: Sommige tabletten hebben een glanzende coating om ze er aantrekkelijker uit te laten zien en gemakkelijker door te slikken. Deze coatings kunnen bestaan uit schellak of oplosbare plastische stoffen zoals polyvinylalcohol. Hoewel ze geen directe impact hebben op de voedingswaarde, zijn sommige mensen gevoelig voor deze stoffen.

  4. Kleurstoffen: Kleurstoffen worden soms toegevoegd om de tabletten een bepaalde kleur te geven. Deze kleurstoffen zijn meestal synthetisch en kunnen allergische reacties veroorzaken bij gevoelige personen. Het is altijd verstandig om te kiezen voor supplementen zonder onnodige kleurstoffen.

Als consument is het van essentieel belang om het etiket van een product zorgvuldig te lezen. Het kan enigszins overweldigend lijken, maar hier zijn enkele tips om op te letten:

  1. Ingrediëntenlijst: Bekijk de lijst met ingrediënten zorgvuldig. Als je veel vulstoffen, bindmiddelen, glansmiddelen en kleurstoffen ziet, kan dit een aanwijzing zijn dat het om tabletten gaat en niet om zuivere capsules.

  2. Percentage van actieve ingrediënten: Sommige producten geven het percentage van het actieve ingrediënt aan. Als je een hoog percentage ziet, betekent dit vaak dat er minder vulstoffen aanwezig zijn.

  3. Aanbevelingen van deskundigen: Zoek naar aanbevelingen van gezondheidsdeskundigen of consumentenorganisaties, zoals "meukvrij" of "zuiverheid" labels, die aangeven dat het product minimale additieven bevat. Vaak is dit echter geen garantie dat het om het meest zuivere product gaat. 

Het kiezen van voedingssupplementen met minimale additieven, zoals onder andere die in zuivere pullulan capsules, kan helpen bij het maximaliseren van de voordelen voor je gezondheid. Als consument heb je het recht om te weten wat je in je lichaam stopt, en het lezen van het etiket is de sleutel tot het maken van geïnformeerde keuzes.

In tegenstelling hiermee zijn capsules vaak veel zuiverder. Ze bevatten aanzienlijk minder of zelfs helemaal geen additieven, zoals die in mijn merk Natuurlijk.fit, dat plastic- en meukvrije supplementen aanbiedt. Capsules bestaan doorgaans uit twee helften die naadloos bij elkaar passen en het actieve ingrediënt omsluiten. Deze eenvoudige benadering betekent dat je als consument de voordelen van het gewenste ingrediënt krijgt zonder ongewenste toevoegingen. Dit is van groot belang voor degenen die kiezen voor voedingssupplementen als onderdeel van een gezonde levensstijl.

Vanuit het consumentenperspectief is het begrijpen van dit verschil van even groot belang. De term "pillen" wordt vaak losjes gebruikt als een overkoepelende term voor zowel tabletten als capsules, en dit kan tot verwarring leiden. Het is cruciaal om te beseffen dat de kwaliteit en zuiverheid van een voedingssupplement aanzienlijk kan variëren, afhankelijk van de vorm waarin het wordt geleverd. Een verpakking met de term "capsules" is vaak een indicatie van een zuiverder product, terwijl "tabletten" eerder een signaal zijn dat er mogelijk veel vulstoffen en additieven aanwezig zijn.

Kortom, het verschil tussen capsules en tabletten is niet slechts semantisch, het heeft betrekking op de samenstelling en kwaliteit van het product dat je consumeert. Als iemand die streeft naar de hoogste normen van zuiverheid en kwaliteit in voedingssupplementen, ben ik ervan overtuigd dat dit inzicht van groot belang is voor iedereen die op zoek is naar supplementen die echt een verschil maken in hun gezondheid.

Dus, voordat je een voedingssupplement kiest, overweeg zorgvuldig de vorm waarin het wordt aangeboden en wees alert op de termen "capsules," "tabletten," en ja, zelfs "pillen." Het maakt echt een wereld van verschil in wat je uiteindelijk in je lichaam stopt.

Met vriendelijke groet,

Michael Robin Eekhof (King General @ Natuurlijk.fit)

Prev Post
Next Post

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Someone recently bought a
[time] ago, from [location]

Thanks for subscribing!

This email has been registered!

Shop the look

Choose Options

Recently Viewed

Edit Option
Compare
Product SKUDescription Collection Availability Product Type Other Details
this is just a warning
Login