Skip to content

Whatsapp: 0623980571

info@nowvitamins.nl

Verzendkosten €6 of gratis boven €45 besteding*

Supplement News

De mogelijke gevaren van zwarte peper voor de darmgezondheid

by Now Vitamins 03 Jul 2023 0 Comments

"Waarom zwarte peper mogelijk niet geschikt is voor mensen met darmproblemen"
"Intestinale hyperpermeabiliteit en de rol van piperine in zwarte peper"
"Waarom niet alle supplementen met zwarte peper geschikt zijn voor mensen met darmproblemen"

Zwarte peper, soms wel de koning van de specerijen genoemd, is een veelgebruikt kruid in de keuken en wordt ook vaak toegevoegd aan traditionele supplementen om de opneembaarheid te verhogen. Het bevat de werkzame stof piperine, die verantwoordelijk is voor de karakteristieke smaak en geur van zwarte peper. Maar wist je dat zwarte peper mogelijk niet geschikt is voor mensen met darmproblemen?

"Zwarte peper: een risico voor mensen met prikkelbare darm syndroom, inflammatoire darmziekten en voedselintoleranties"

Darmproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder prikkelbare darm syndroom, inflammatoire darmziekten en voedselintoleranties. Deze aandoeningen kunnen leiden tot ontstekingen en beschadigingen aan de darmwand, waardoor de doorlaatbaarheid van de darmwand toeneemt. Dit wordt ook wel intestinale hyperpermeabiliteit of "leaky gut syndrome" genoemd. Deze verhoogde doorlaatbaarheid zou reden kunnen zijn voor het verder ontstaan van voedselintoleranties. 

Onderzoek heeft aangetoond dat piperine, de werkzame stof in zwarte peper, de doorlaatbaarheid van de darmwand kan vergroten en daarmee de symptomen van darmproblemen kan verergeren. Dit komt doordat piperine de tight junctions, de eiwitten die de cellen van de darmwand bij elkaar houden, kan beschadigen. Hierdoor kunnen er ongewenste stoffen en bacteriën door de darmwand heen lekken en in de bloedbaan terechtkomen, wat kan leiden tot ontstekingsreacties en andere gezondheidsproblemen.

Daarnaast wordt zwarte peper vaak toegevoegd aan supplementen om de opneembaarheid te verhogen. Hoewel piperine inderdaad de opname van bepaalde voedingsstoffen kan verbeteren, kan dit ook negatieve effecten hebben op mensen met darmproblemen. Het kan namelijk leiden tot een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand, wat de symptomen van darmproblemen kan verergeren.

Het is belangrijk om te benadrukken dat niet alle supplementen met zwarte peper automatisch slecht zijn voor mensen met darmproblemen. Er zijn supplementen die gebruik maken van andere stoffen om de opneembaarheid te verbeteren, zoals liposomen, zonder de negatieve effecten van piperine op de darmwand. Daarnaast kan het raadzaam zijn om bij darmproblemen altijd advies te vragen aan een gezondheidsprofessional, voordat je supplementen gaat gebruiken.

Kortom, zwarte peper kan mogelijk schadelijk zijn voor mensen met darmproblemen vanwege de mogelijke toename van intestinale hyperpermeabiliteit. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van supplementen die zwarte peper bevatten en altijd advies te vragen aan een gezondheidsprofessional.

Michael, kun je nog meer uitleg geven over hoe piperine exact de Intestinale Hyperpermeabiliteit beïnvloed?

"Ja, graag! Piperine, de belangrijkste bioactieve stof in zwarte peper, is bekend om zijn vermogen om de opneembaarheid van voedingsstoffen te verbeteren door de activiteit van bepaalde enzymen in de darm te verhogen. Echter, recent onderzoek heeft ook aangetoond dat piperine ook een negatieve invloed kan hebben op de darmgezondheid door het veroorzaken of verergeren van intestinale hyperpermeabiliteit."

Intestinale hyperpermeabiliteit, ook wel bekend als "leaky gut syndrome", verwijst naar een 'aandoening' waarbij de darmwand te doorlaatbaar wordt, waardoor ongewenste stoffen, zoals bacteriën en toxines, de bloedbaan kunnen binnendringen en een ontstekingsreactie kunnen veroorzaken.

Het is eigenlijk zo dat piperine de tight junctions, bestaande uit proteïne structuren, occludine, properdine/ zonuline, tussen de darmepitheelcellen kan openen, waardoor de permeabiliteit van de darmwand toeneemt en intestinale hyperpermeabiliteit kan optreden. Door deze verhoogde permeabiliteit kunnen ongewenste stoffen zoals bacteriën, toxines en onverteerde voedseldeeltjes in de bloedbaan terechtkomen, waardoor ontstekingen en andere gezondheidsproblemen zouden kunnen ontstaan.

Het is belangrijk om op te merken dat deze effecten van piperine niet bij iedereen optreden en afhankelijk kunnen zijn van verschillende factoren, zoals de dosering en de individuele darmgezondheid. Het is ook mogelijk dat andere factoren, zoals medicijnen of voedingsstoffen, de opneembaarheid van piperine kunnen beïnvloeden en dus ook het risico op intestinale hyperpermeabiliteit kunnen verhogen.

Hoewel piperine de opneembaarheid van voedingsstoffen kan verbeteren, kan het in sommige gevallen dus ook een negatieve invloed hebben op de darmgezondheid. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van het gebruik van supplementen die piperine bevatten, vooral als u al lijdt aan darmproblemen.

Hieronder een omschrijving van een supplement met zwarte peper. Let op, het 'versterkt' eigenlijk 'de formule' niet, het verzwakt de weerstand ofwel de barrièrefunctie van de darm, daardoor komen de stoffen in die formule harder aan.

"Zwarte peper (Bioperine® (met 95-98% piperine)) is een extract verkregen uit de zwarte peper vrucht (Piper nigrum). De toevoeging van het gepatenteerde zwarte peperextract Bioperine® versterkt de formule, omdat het zwarte peper extract de andere nutriënten in de formule beter opneembaar maakt. Zwarte peper ondersteunt de spijsvertering*. "

*gezondheidsclaim in afwachting van Europese toekenning.  

Bronnen:
Takooree H, Aumeeruddy MZ, Rengasamy KRR, Venugopala KN, Jeewon R, Zengin G, Mahomoodally MF. A systematic review on black pepper (Piper nigrum L.): from folk uses to pharmacological applications. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(sup1):S210-S243. doi: 10.1080/10408398.2019.1565489. Epub 2019 Feb 11. PMID: 30740986.

Khajuria A, Thusu N, Zutshi U. Piperine modulates permeability characteristics of intestine by inducing alterations in membrane dynamics: influence on brush border membrane fluidity, ultrastructure and enzyme kinetics. Phytomedicine. 2002 Apr;9(3):224-31. doi: 10.1078/0944-7113-00114. PMID: 12046863.

Shityakov S, Bigdelian E, Hussein AA, Hussain MB, Tripathi YC, Khan MU, Shariati MA. Phytochemical and pharmacological attributes of piperine: A bioactive ingredient of black pepper. Eur J Med Chem. 2019 Aug 15;176:149-161. doi: 10.1016/j.ejmech.2019.04.002. Epub 2019 Apr 5. PMID: 31103896.

Prev Post
Next Post

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Someone recently bought a
[time] ago, from [location]

Thanks for subscribing!

This email has been registered!

Shop the look

Choose Options

Recently Viewed

Edit Option
Compare
Product SKUDescription Collection Availability Product Type Other Details
this is just a warning
Login