Skip to content

Whatsapp: 0623980571

info@nowvitamins.nl

Verzendkosten €6 of gratis boven €45 besteding*

Supplement News

De Kwaliteit en Veiligheid van Nederlands Kraanwater

by Now Vitamins 06 Feb 2024 0 Comments

Nederland staat bekend om zijn uitstekende kraanwaterkwaliteit. Maar hoe schoon en veilig is ons kraanwater echt? In dit blog duiken we dieper in de aanwezigheid van zware metalen, PFAS, glyfosaat en andere mogelijke verontreinigingen in ons water. Ook bekijken we hoe we ons water verder kunnen zuiveren.

De Samenstelling van Nederlands Kraanwater:
Het Nederlandse kraanwater behoort tot het beste ter wereld. Dankzij strenge regelgeving en geavanceerde zuiveringstechnieken is het water over het algemeen vrij van schadelijke verontreinigingen. Echter, er kunnen nog steeds sporen van zware metalen zoals lood, koper en cadmium gevonden worden, vooral in oudere gebouwen waar nog oude leidingen gebruikt worden.
Ook zijn er zorgen over het stijgend aandeel van medicijn resten die terecht komen in de zuiveringssystemen, waar deze zuiveringsinstallaties moeite mee hebben of bepaalde moleculen helemaal niet kunnen verwijderen of afbreken.

Zware Metalen in water:
De concentratie van zware metalen in Nederlands kraanwater is over het algemeen zeer laag en voldoet aan de strenge normen. Lood, bijvoorbeeld, kan gezondheidsproblemen veroorzaken, vooral bij jonge kinderen en zwangere vrouwen, maar de aanwezigheid ervan in Nederlands kraanwater is meestal verwaarloosbaar, dankzij voortdurende vervanging van oude leidingen.

PFAS en Glyfosaat:
Recente studies hebben aangetoond dat PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) en glyfosaat in lage concentraties in waterbronnen voorkomen. Deze stoffen zijn onderdeel van een bredere groep van zorgwekkende stoffen. Ondanks dat de niveaus onder de gezondheidskundige 'grenswaarden' liggen, wordt er voortdurend onderzoek gedaan naar de effecten en aanwezigheid van deze stoffen in het water. De grenswaarden moeten ook constant worden aangepast naar aanleiding van voortschrijdend inzicht.

Water Zuiveren Thuis:
Voor wie extra zekerheid wil over de kwaliteit van hun drinkwater, zijn er verschillende manieren om water thuis verder te zuiveren:

  1. Omgekeerde Osmose Systemen: Deze systemen zijn zeer effectief in het verwijderen van verontreinigingen, inclusief zware metalen en sommige organische verbindingen. Ze werken door water onder druk door een membraan te persen dat de meeste verontreinigingen filtert. Deze apparaten zijn niet goedkoop en meestal niet heel eenvoudig om zelf aan te sluiten op het bestaande waterleidingsysteem en ze verhogen het watergebruik.

  2. Actieve Koolfilters: Deze filters zijn goed in het verwijderen van chloor, pesticiden en sommige metalen. Ze zijn makkelijk in gebruik en vaak te vinden in waterkannen met filters of als onderdeel van koelkasten. Het is meestal niet duur in vergelijking met omgekeerde osmose apparaten.

  3. UV-Licht Systemen: Deze systemen gebruiken ultraviolet licht om bacteriën en virussen te doden. Ze zijn vooral nuttig voor het behandelen van microbiologische verontreinigingen.

Conclusie: 
Het Nederlandse drinkwater is van goede kwaliteit en veilig om te drinken. De aanwezigheid van zware metalen en andere toxische stoffen is over het algemeen laag en binnen de gestelde veiligheidsnormen. Voor wie extra zuivering wenst, bieden systemen als omgekeerde osmose en actieve koolfilters een goede oplossing. Het is belangrijk om bewust te zijn van de kwaliteit van ons drinkwater en de opties die we hebben om deze te verbeteren waar nodig.

Ik heb enkele relevante bronnen gevonden die betrekking hebben op de kwaliteit van Nederlands kraanwater, de aanwezigheid van zware metalen en PFAS, en het onderzoek naar deze stoffen. Echter, specifieke informatie over glyfosaat in Nederlands kraanwater was niet direct beschikbaar. Hier is een samenvatting van de gevonden informatie:

  1. Drinkwaterkwaliteit 2021 - Rijksoverheid: Een rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) over de drinkwaterkwaliteit in 2021, gebaseerd op controles uitgevoerd door drinkwaterbedrijven. Rapport Drinkwaterkwaliteit 2021

Hier zijn enkele relevante bronnen die u kunt raadplegen voor meer informatie over de veiligheid en drinkbaarheid van Nederlands kraanwater, met een focus op zware metalen, PFAS, en glyfosaat:

    RIVM Onderzoek naar PFAS in Nederlands Drinkwater:
    Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat het Nederlandse drinkwater voldoet aan de nieuwe Europese normen voor PFAS-concentraties. Dit onderzoek bevatte meetgegevens tussen 2015 en februari 2021. Het RIVM adviseert echter de concentraties van PFAS-stoffen in drinkwater in bepaalde delen van Nederland in de komende jaren te verlagen​​.

    Drinkwaterkwaliteit Nederland - Drinkwaterplatform:
    Deze bron benadrukt dat de drinkwaterkwaliteit in Nederland over het algemeen goed is. Er wordt echter gewezen op mogelijke toekomstige bedreigingen voor de drinkwatervoorziening, zoals bestrijdingsmiddelen, lozingen en stoffen zoals medicijnresten​​.

    PFAS in Drinkwater - WML:
    Volgens de website van Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) worden met zeer gevoelige meetmethoden kleine hoeveelheden PFAS aangetoond in Nederlands drinkwater. Desondanks voldoen alle Nederlandse drinkwaterbedrijven aan de Europese norm voor PFAS in drinkwater​​.

    RIVM over PFAS inname en veiligheid van kraanwater - Waternet:
    Het RIVM geeft aan dat kraanwater in Nederland veilig te drinken is, ondanks de aanwezigheid van PFAS. De gezondheidskundige grenswaarde voor PFAS wordt niet overschreden via kraanwater, maar vooral via voedsel​​.

    Zware Metalen in Voedsel en Water - Voedingscentrum:
    Deze bron geeft uitgebreide informatie over zware metalen zoals cadmium, kwik, lood, arseen en tin. Het beschrijft hoe deze metalen in het milieu, voedsel en water terechtkomen, de gezondheidsrisico's die ermee verbonden zijn, en de wettelijke maatregelen die genomen worden om de blootstelling te minimaliseren. Het Voedingscentrum vermeldt ook dat er wettelijke limieten zijn voor de hoeveelheid zware metalen die in producten mogen zitten, en dat deze worden nageleefd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)​​.

    Deze bronnen bieden een uitgebreid overzicht van de huidige stand van zaken met betrekking tot de kwaliteit van het Nederlandse kraanwater, met name in relatie tot PFAS, zware metalen en andere potentiële verontreinigingen.

    Kraanwater en drinkwater worden in dit blog bericht mogelijk door elkaar gebruikt maar we bedoelen steeds hetzelfde; water uit de kraan.

    Prev Post
    Next Post

    Leave a comment

    Please note, comments need to be approved before they are published.

    Someone recently bought a
    [time] ago, from [location]

    Thanks for subscribing!

    This email has been registered!

    Shop the look

    Choose Options

    Recently Viewed

    Edit Option
    Compare
    Product SKUDescription Collection Availability Product Type Other Details
    this is just a warning
    Login