Meteen naar de content

Berichtjes per 0623980571

info@nowvitamins.nl

Verzendkosten €6 of gratis boven €45 besteding*

Voedingssupplementen nieuws

Vitamine d3 tekort bij ruim 70% van nederlanders

door Michael R Eekhof 20 Dec 2022 0 reacties

Te weinig zonlicht in combinatie met slecht opneembare vitamine-D-supplementen kan de verklaring zijn waarom zoveel vrouwen boven de 50 en oudere mensen (tot wel 93% van de bejaarden in verzorgingstehuizen) in Nederland een tekort aan vitamine-D hebben. Lees verder om te ontdekken waarom u beter af bent wanneer u kiest voor vitamine D3 van lipolife.

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Wageningen is het moeilijk voor de vergrijzende bevolking van Nederland om voldoende vitamine-D binnen te krijgen. De wetenschappers rapporteren op basis van het bloedonderzoek dat 77% van de ouderen een gebrek aan vitamine-D heeft. Zelfs bij degenen die een vitamine-D-supplement gebruiken is het niveau in bijna de helft van de gevallen nog te laag. Dat ze te veel tijd binnenshuis doorbrengen is ongetwijfeld de hoofdreden waarom zoveel oudere mensen te weinig vitamine-D produceren, maar ook het dragen van teveel kleding tijdens de zomerperiode kan een tekort aan blootstelling aan zonneschijn veroorzaken. Schattingen voor het percentage van mensen die lijden aan vitamine-D-tekort lopen uiteen van 40% tot 93%. Dat komt omdat;

A: in een andere portie van de bevolking wordt gemeten.

Bijvoorbeeld ‘vrouwen van 50 jaar en ouder’ of ‘ouderen in verzorgingstehuizen (incl. mannen)’. Mensen in Scandinavië of Spanje en dergelijke geografische verschillen.

En B: de referentiewaarde kan van lab tot lab en van land tot land en van tijd tot tijd variëren. Nieuwe meetmethoden en/of nieuwe inzichten kunnen daartoe leiden.

Tot slot C: Wat is te laag?

Daar zijn de meningen ook nogal over verdeeld. De huidige Nederlandse Huisarts standaard zegt; Streefwaarde voor het vitamine D-gehalte is 30 nmol/L voor personen jonger dan 70 jaar en 50 nmol/L voor personen ouder dan 70 jaar. Terwijl recente onderzoeken aantonen dat een dubbele hoeveelheid minimaal nodig is voor een optimale gezondheid en ziekte preventie. Deze onderzoeken mogen wij niet delen. We moeten ons derhalve aan de eerder genoemde waarden houden.

Kies altijd supplementen met aantoonbare opneembaarheid

Een andere factor die de vitamine-D-synthese bij de oudere bevolking kan beïnvloeden is het feit dat de huid van oudere mensen vaak dun en broos is, wat het vermogen om vitamine-D te produceren vermindert. Veel mensen nemen weliswaar een vitamine-D-supplement als handige manier om het niveau van de voedingsstof op te voeren, maar wanneer de preparaten niet goed worden opgenomen, zullen ze niet veel effect hebben.

Het is daarom van groot belang om een preparaat te kiezen dat het lichaam goed kan opnemen en gebruiken. Liposomaal vitamine D3 van lipolife is een uitstekende keuze omdat uit verschillende eigen onderzoeken en onafhankelijke studies is gebleken dat dit supplement het vitamine-D-niveau in het bloed effectief, snel, verhoogt.

D3 Ondersteunt het immuunsysteem

Het probleem van een laag vitamine-D-niveau speelt niet alleen in Nederland. Wereldwijde studies, zelfs in landen die volop zonneschijn hebben, zoals Spanje, Italië en Portugal, hebben laten zien dat mensen van alle leeftijden moeilijkheden hebben om genoeg vitamine-D binnen te krijgen.

De `zonneschijn-vitamine’, zoals de vitamine ook wel wordt genoemd, speelt een essentiële rol voor de gezondheid en is nodig voor het normaal functioneren van het immuunsysteem. Ook draagt vitamine-D bij aan een sterk gebit en een normale spierwerking. Recent onderzoek laat veel meer functies van vitamine D3 zien, die mogen wij hier echter niet tonen. (nog geen goedgekeurde claim)

Mensen mijden tegenwoordig de zon

De zon is by-far de belangrijkste bron van vitamine-D en sommige experts wijten de wijdverspreide problemen met een vitamine-D-tekort aan de campagnes voor bewust omgaan met blootstelling aan zonneschijn, waardoor mensen bang worden voor de zon. En men gaat zich dichtsmeren met zonnebrandcrème waardoor de productie van vitamine D3 in de huid geheel stil komt te staan.

Het probleem wordt nog verergerd doordat mensen die in de noordelijker streken wonen tijdens de winterperiode al geen vitamine-D in de huid kunnen aanmaken, omdat de zon dan te laag aan de hemel staat om deze biologische reactie in de huid uit te voeren.

Supplementen kunnen jou helpen

Ons voedsel bevat relatief weinig vitamine-D; de beste bronnen zijn vette vis en eierdooiers. Het is daarom een goed idee om een supplement als Vitamine D3 te gebruiken, bijvoorbeeld de veel gebruikte gelatinecapsules die in olie opgeloste actieve vitamine-D3 bevatten.

Een schoner en beter product is het nieuwere liposomale Vitamine D3 wat de voedingsstof veel beter opneembaar maakt. En ook nog eens vegan is, doordat het uit algen is onttrokken en geen gelatine bevat.

 

Vorige
Volgende bericht

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Recentelijk kocht iemand
[time] geleden, vanuit [location]

Bedankt voor het abonneren

Deze email was al geregistreerd!

Shop the Look

Kies Opties

Recent bekeken

Edit Option
Vergelijken
Product SKUOmschrijving Collectie Beschikbaarheid Product type Overige details
this is just a warning
Inloggen