NOW Foods Curcuma Longvida Extract (50 capsules)
Curcuma Longvida Extract (50 capsules)
€41,95
NOW Foods

Curcuma Longvida Extract (50 capsules)

41,95

Curcuma Longvida Extract is een gepatenteerde en goed opneembare vorm van Curcuma. Bevat Meriva en SLCP technologie voor een optimale opneembaarheid.
50 capsules.

Op voorraad (2)
Aantal
- +
Productomschrijving

Gepatenteerde en goed opneembare vorm van curcuma

Samenstelling per dagdosering (1 vegicap)

Curcuma Longvida® Extract (Curcuma longa wortelextract) (gestandaardiseerd op minimaal 20% curcuminoïden = 80 mg)
400 mgIngrediënten
Curcuma (Soja), Capsulewand (Hydroxypropylmethylcellulose), Vulstof (Rijstebloem), Antiklontermiddelen (Vetzuur, Magnesiumstearaat, Siliciumdioxide).

Bijzonderheden
Kruidenpreparaat. Natuurlijke variaties in kleur en geur van dit product zijn mogelijk.
*: gezondheidsclaim in afwachting van Europese toekenning.

Longvida® is een geregistreerd handelsmerk van Verdure Sciences.

Geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Gebruiksadvies
1 maal daags 1 vegicap, bij voorkeur tijdens het eten innemen. Houd u aan de aanbevolen dosering.

Bewaaradvies
Koel (maar niet in de koelkast), droog en buiten bereik van jonge kinderen bewaren.

Waarschuwing
Raadpleeg uw gezondheidsprofessional, arts of apotheker bij zwangerschap, borstvoeding, medicijngebruik of onduidelijkheden.

Allergeneninformatie
Bevat soja.
Vrij van tarwe, gluten, melk, ei, vis, schaaldieren, noten.

 

Dit product is een voedingssupplement en is geen vervanging voor een gevarieerde en evenwichtige voeding en/of gezonde levensstijl.

Aanvullende informatie voor professionals

Indicaties

Ter bescherming tegen vrije radicalen, bij gewrichtsaandoeningen, tegen ontstekingen, bij leveraandoeningen, ter bescherming van hart en bloedvaten.

Achtergrond

Curcuma longa, ook wel bekend onder de Engelse naam Turmeric, is een plant die deel uitmaakt van de gember familie. In Aziatische landen worden de oranjegele wortelstokken al eeuwenlang gebruikt voor talloze doeleinden, bijvoorbeeld als specerij (koenjit), als hoofdbestanddeel van Indiase curry’s, als kleurstof voor textiel en levensmiddelen en ook voor medische toepassingen, zowel oraal als uitwendig. In de traditionele Indiase en Chinese geneeskunde wordt curcuma ingezet voor een breed scala van kwalen, zoals leveraandoeningen, geelzucht, ontstekingen, darmklachten (o.a. flatulentie), menstruatieklachten en huidaandoeningen. 
De belangrijkste werkzame bestanddelen van curcuma zijn de zgn. curcuminoïden, waaronder het gele pigment curcumine (diferuloylmethaan), demethoxycurcumine (curcumine II) en bisdemethoxycurcumine (curcumine III), meestal in een verhouding van 75:15:10. Daarnaast bevat etherische oliën, waaronder atlanton, turmeron en zingibereen. Curcumine is van al deze bestanddelen het best onderzocht. 
De geneeskrachtige eigenschappen van curcuma kunnen voor een belangrijk deel worden toegeschreven aan de krachtige antioxidant werking van curcumine. Zo blijkt curcumine over een veel grotere antioxidant activiteit tegen hydroxyl radicalen te beschikken dan vitamine E. Ook andere curcuminoïden ontplooien antioxidant activiteit en zijn in staat om hydroxyl radicalen, superoxide radicalen en peroxidatieprocessen te remmen. 
Curcumine en de etherische oliën in curcuma ontplooien ook een anti-inflammatoire werking, zowel bij chronische als acute ontstekingen. Oraal toegediende curcumine bij ratten bleek even effectief als fenylbutazon of cortison bij acute ontsteking (en half zo effectief bij chronische ontsteking). In een dubbelblind placebo gecontroleerd onderzoek kregen 42 artrosepatiënten een combinatie van Curcuma longa, Boswellia serrata, Withania somnifera en zink. Na drie maanden was er sprake van een significante vermindering van pijn en ongemakken in de behandelgroep ten opzichte van de placebogroep. 
De anti-inflammatoire werking komt voort uit het vermogen van curcuma om de synthese van ontstekingsbevorderende prostaglandinen uit arachidonzuur te remmen (curcumine is een lipoxygenase- en COX-2 remmer) en de activiteit neutrofielen tijdens een ontsteking te beperken. 
Curcumine beschikt eveneens over antimicrobiële en antivirale eigenschappen. 

Daarnaast kan curcuma het hart, de bloedvaten en de lever helpen beschermen. Curcuma kan de bloedplaatjesaggregatie verminderen en het cholesterolgehalte verlagen. Deze cholesterolverlagende werking is onder meer te danken aan het feit dat curcumine de omzetting van cholesterol in galzuren bevordert. Daarnaast kan curcumine de oplosbaarheid van de gal vergroten, hetgeen van belang kan zijn bij de preventie en behandeling van galstenen. 
De lever beschermende werking van curcuma is hoofdzakelijk terug te voeren op de antioxidant eigenschappen en het vermogen om de vorming van pro-inflammatoire cytokinen te verminderen. 
Ook in de huid kan curcuma een beschermend effect ontplooien. Curcumine kan vrije radicalen in de huid onschadelijk maken, ontstekingsprocessen verminderen door remming van de activiteit van het eiwitcomplex NF-κB (Nucleaire Factor kappa B) en de wondgenezing versnellen. Het verbetert de afzetting van collageen en verhoogt de vasculaire en fibroblast densiteit in wonden, waardoor het zowel bij normale als bij vertraagde wondgenezing van pas kan komen. 

Verder is uit in-vitro en dieronderzoek gebleken dat curcumine de carcinogenese in drie stadia (initiatie, promotie en progressie) kan remmen. Curcuma en curcumine kunnen ook diverse mutagenen en carcinogenen in hun activiteit remmen. Zo blijkt uit een kleinschalig onderzoek dat suppletie met curcuma longa (1,5 g/dag gedurende 30 dagen) een significante daling van de concentratie mutagene stoffen in de urine van sigarettenrokers kan bewerkstelligen. In een fase IIa klinische studie met 41 rokers verminderde curcumine (2 g/dag of 4 g/dag) het aantal afwijkende crypten in de darmmucosa (ACF; aberrant crypt foci). Deze ACF worden gezien als een voorstadium van darmkanker. In een recent onderzoek met muizen blijken hoge doseringen curcumine (25-100 mg/kg) in staat de groei van prostaatkankercellen te remmen, de omvang en het gewicht van de tumor te verminderen en de apoptose te stimuleren. 
De anticarcinogene eigenschappen van curcuma en curcumine berusten op de antioxidant en vrije radicaal bestrijdende eigenschappen van deze stoffen, alsmede op hun vermogen om indirect de glutathionwaarden te verhogen. Hierdoor wordt de ontgifting van mutagenen en carcinogenen door de lever gestimuleerd en de vorming van nitrosamines geremd. 

Curcumine wordt slecht opgenomen in het lichaam. Uit farmacokinetische studies met dieren is gebleken dat 40-85% van een orale dosis curcumine onveranderd het spijsverteringskanaal passeert. De opgenomen curcumine wordt grotendeels omgezet in de darmmucosa en lever. 
Daarom wordt in Curcuma Longvida® Extract gebruikgemaakt van een speciale vorm van vrije curcumine, vervaardigd volgens gepatenteerde SLCP® (Solid-Lipid Curcumin Particle) technologie. Een groep neurologen van de universiteit van Californië stond mede aan de wieg van deze technologie. Een van de unieke eigenschappen van deze vorm van curcumine is dat het de bloedhersen-barrière kan passeren. 
In een onderzoek met onder andere gezonde vrijwilligers bleek een dosering van 650 mg SLCP te resulteren in een plasmawaarde van ruim 22 ng/ml curcumine. Bij dosering van een zelfde hoeveelheid van een regulier curcuma-preparaat met 95% curcuminoïden kon geen plasmawaarde van curcumine worden vastgesteld (< 1 ng/ml). 
De meeste onderzoeken met curcumine bij mensen betreffen interventiestudies waarin mensen met gezondheidsproblemen hoge doseringen slecht opneembare curcumine krijgen. In een onderzoek van DiSilvestro et al. is echter gekeken naar de gezondheidseffecten van een lage dosering goed opneembare curcumine bij gezonde mensen. Daartoe kregen gezonde vrijwilligers van middelbare leeftijd (40-60 jaar) gedurende vier weken dagelijks 400 mg Curcuma Longvida® (80 mg curcumine) of een placebo. Voorafgaand aan en na de suppletieperiode werden bloed- en speekselmonsters genomen. Ten opzichte van de placebogroep was er in de curcuminegroep sprake van een aantal significante veranderingen: onder andere verlaging van plasma triglyceridenspiegels, verlaging van plasmaconcentraties van bèta-amyloïd (een eiwitfragment dat schadelijk is voor zenuwcellen en een rol speelt bij de ziekte van Alzheimer), verhoging van de plasmawaarden stikstofoxide (NO), een groter vermogen in speeksel om vrije radicalen onschadelijk te maken en een verhoging van de catalase-activiteit in plasma. 
Curcuma Longvida® heeft een gunstig effect op de hersenen van ouderen. In een Australisch onderzoek kregen 60 gezonde vrijwilligers in de leeftijd van 60-85 jaar ofwel een enkele dosis van 400 mg Curcuma Longvida®, ofwel gedurende vier weken dagelijks deze dosis, ofwel een placebo. Een uur na toediening van de enkele dosis waren de prestaties wat betreft volgehouden aandacht en geheugentaken aanzienlijk verbeterd ten opzichte van placebo. Na vier weken behandeling waren het werkgeheugen en de stemming (algehele vermoeidheid, kalmte, tevredenheid en vermoeidheid door psychosociale stress) aanzienlijk beter. Daarnaast waren LDL- en totaalcholesterol significant lager na het gebruik van curcumine. 

Dosering

1 maal daags 1 vegicap, tenzij anders geadviseerd door een gezondheidsprofessional.

Bijzonderheden

 

  • Curcuma longa heeft een remmend effect op de plaatjesaggregatie. Gelijktijdig gebruik van curcuma longa met trombocytenaggregatieremmers en/of anticoagulantia zou daarom het risico op bloedingen kunnen vergroten.
  • Er zijn aanwijzingen dat curcumine de bloedsuikerspiegel en de HbA1C-waarde bij diabetici kan verlagen. Theoretisch zou gelijktijdig gebruik van curcumine met antidiabetesmedicijnen de werking van deze medicijnen kunnen versterken en tot hypoglykemie kunnen leiden.
  • Dit product bevat soja. Vrij van tarwe, gluten, melk, ei, vis, schaaldieren en noten.
  • Longvida® is een geregistreerd handelsmerk van Verdure Sciences.

 

Literatuur / Bron vermelding

- Mukhopadhyay A et al.: Anti-inflammatory and irritant activities of curcumin analogues in rats; Agents Actions 12(4):508-515, 1982. 
- Curcuma; Alternative Medicine Reviews Monographs 119-125, 2002. 
- DiSilvestro RA et al.: Diverse effects of a low dose supplement of lipidated curcumin in healthy middle aged people; Nutrition Journal 11:79, 2012. 
- de Boer, E: Curcuma longa: medicinale plant met anti-oxidatieve, anti-inflammatoire en anticarcinogene eigenschappen; De Orthomoleculaire Koerier 96, oktober 2002. 
- Carroll RE et al.: Phase IIa clinical trial of curcumin for the prevention of colorectal neoplasia; Cancer Prevention Research (Philadelphia) 4(3):354-364, 2011. 
- Polasa K et al.: Effect of turmeric on urinary mutagens in smokers; Mutagenesis 7(2):107-109, 1992. 
- Yang J et al.: Effect of curcumin on Bcl-2 and Bax expression in nude mice prostate cancer; International Journal of Clinical and Experimental Pathology 8(8):9272-9278, 2015. 
- Gota VS et al.: Safety and pharmacokinetics of a solid lipid curcumin particle formulation in osteosarcoma patients and healthy volunteers; Journal of agricultural and food chemistry 58(4):2095-2099, 2010. 
- Cox KH, Pipingas A, Scholey AB: Investigation of the effects of solid lipid curcumin on cognition and mood in a healthy older population; Journal of Psychopharmacology 29(5):642-651, 2015.
- Kulkarni RR et al.: Treatment of osteoarthritis with a herbomineral formulation: a double-blind, placebo-controlled, cross-over study; Journal of Ethnopharmacology 33:91-95, 1991. 
- Thangapazham RL, Sharma A, Maheshwari RK: Beneficial role of curcumin in skin diseases; Advances in Experimental Medicine and Biology 595:343-357, 2007. 
- Turmeric; Natural Medicines website, geraadpleegd 10-2015.

 

Product informatie
Merk NOW Foods
Artikelcode 9071
SKU 11-2023
EAN 733739146168
Wat onze klanten zeggen

average of 0 review(s)

Geen reviews gevonden
Help ons en andere klanten door het schrijven van een review
Mijn account
You are not logged in. Log in to make use of all the benefits. Or create an account now.
Taal
Winkelwagen
Uw winkelwagen is leeg
Menu
Zoeken
Search suggestions
Geen producten gevonden...
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »