Skip to content

Whatsapp: 0623980571

info@nowvitamins.nl

Verzendkosten €6 of gratis boven €45 besteding*

Supplement News

Top 6 meest geadviseerde supplementen na ontlasting

by Now Vitamins 30 Apr 2019 0 Comments

Disclaimer: geen van de volgende middelen zijn geneesmiddelen en/of vervanging van een gezonde leefstijl. Tevens is dit slechts een voorbeeld ter indicatie, voor persoonlijk advies neem contact op met uw behandelaar. Het is niet de bedoeling dat u zelf gaat experimenteren.

Een ontlastingsonderzoek kan inzicht geven in het functioneren van de darm, de darmgezondheid en het microbioom. Ik heb het niet over een standaard bevolkingsonderzoek waar enkel gekeken wordt naar het risico op colonkanker. 
De fecesonderzoeken waar ik het over heb zijn de onderzoeken aangevraagd door artsen of therapeuten voor hun cliënten met verteringsproblemen, buikpijn, Crohn, colitis, of andere darmklachten. 

Er wordt dan onder andere gekeken naar de darmflora/ het microbioom: de bacteriën, schimmels en parasieten in de darm.
Maar ook ontstekingsmarkers (zoals calprotectine, sIgA, etc.) en waarden voor leaky-gut en de verteringsparameters kunnen bekeken worden in een feces monster. 

Naar aanleiding van de resultaten kunnen er door de behandelaar voedings- en leefstijladviezen gegeven worden. Daarnaast worden er, al dan niet tijdelijk, supplementen ingezet. 

De top 6 van die supplementen bestaat uit:

1 Probiotica

Probiotica omvat alle supplementen met levende of geïnactiveerde micro-organismen. Meestal lactobacillen en bifidobacteriën, soms aangevuld met enterococcen en/of andere bacterie soorten. Denk dan aan probiotica poeders in sachets zoals Winbiotic serie van Winclove, probiotica in capsules van NOW Foods zoals Probiotic-10 25 miljard. Ook zijn er vloeibare probiotica met levensvatbare of geautolyseerde cellen ter stimulatie van het immuunsysteem op het slijmvliesniveau (bij te lage sIgA waarden). Bijvoorbeeld: ProSymbioflor, Symbioflor 1 en Symbioflor 2, Synerga (Escherichia coli (stam Laves)) 

2 Vezels (prebiotica)

Vezels voeden de goede darmbacteriën. Bij obstipatie of juist diarree kunnen vezels ook zeer nuttig zijn. Dit omdat ze de darmperistaltiek verbeteren en vocht kunnen binden en zo de ontlasting kunnen indikken. Tevens kunnen vezels toxines absorberen en afvoeren. De belangrijkste functie van vezels (afhankelijk van het type vezel) is echter het dienen als voedingsbron voor goede bacteriën. Wij als mens kunnen de vezels niet verteren maar de bacteriën wel. Die bacteriën maken daar dan weer andere stoffen van die voor ons, met name de darm, gunstig zijn. Zonder prebiotica heeft probiotica slechts een minimaal en tijdelijk effect. Voorbeelden van voorgestelde vezels: acaciavezels, glucomannan, FOS, GOS, Psylliumvezels.

3 Kruiden

Bij ontstekingen van de darm, of in elk geval verhoogde ontstekingswaarden in feces, kan een arts of therapeut beslissen om bepaalde kruiden in te zetten om deze ontstekingen te remmen. 
Ontstekingen geven schade aan de darm (verhoogde calprotectine waarde bijvoorbeeld) en de darmfunctie is dan niet meer optimaal. Tevens kunnen ontstekingen voor klachten als pijn en vermoeidheid zorgen. 
Voorbeeld van voorgeschreven kruiden: Boswellia met curcuma

4 Aminozuren en andere bouwstoffen

Bouwstoffen zoals het aminozuur L-glutamine. Uiteraard zijn er bouwstoffen nodig voor herstel van de darmcellen. Zeker na actieve ontstekingen of leaky-gut. 

5 Toxine-bindende en afvoerende middelen

Zoals Enterosgel, zeoliet of fulvinezuur (Activomin). Bepaalde bacteriën kunnen namelijk toxines produceren die klachten kunnen veroorzaken. Soms moet de darm dan gereinigd worden. 

6 Enzymen

Onze verteringsorganen produceren enzymen. Met name de pancreas (alvleesklier). 
Het toedienen van enzymen kan de vertering ondersteunen

Neem voor meer informatie contact op met een goede praktijk voor orthomoleculaire- / natuurlijke geneeskunde.
Hier kunt u dergelijke onderzoeken laten aanvragen en ook advies op maat verkrijgen. 

Prev Post
Next Post

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Someone recently bought a
[time] ago, from [location]

Thanks for subscribing!

This email has been registered!

Shop the look

Choose Options

Recently Viewed

Edit Option
Compare
Product SKUDescription Collection Availability Product Type Other Details
this is just a warning
Login