Terug

Bestel voor 23:00 - Mondkapje kopen? klik

Werkt vitamine C tegen hooikoorts?

Ja! Vitamine C kan hooikoorts sterk doen verminderen en soms zelfs voorkomen. Ook enkele andere allergische reacties (van de luchtwegen) kunnen met ascorbinezuur (vitamine C) worden verholpen.

Hoeveel vitamine C moet ik nemen om hooikoorts te vermijden?

De dosering hangt van een aantal factoren af. Onder andere van je leeftijd en gewicht, maar ook de mate van allergie / de ernst.

Heb je momenteel veel last van hooikoorts?

Dan kun je meteen beginnen met het innemen van 4x 1000 mg vitamine C met bioflavonoiden van een goed merk. Verdeel dit over de dag en neem in tijdens of vlak na een maaltijd of een klein tussendoortje. Je hooikoorts zal in de meeste gevallen NIET meteen weg zijn. In sommige gevallen wel! Als je echt ernstige hooikoorts hebt zal je nog 2 a 3 dagen door moeten gaan met een iets lagere of hogere dosering van 2 tot 10 gram (= 3000 tot 10.000mg) vitamine C per dag. Het hangt af van je darm tolerantie en verdere voeding of je 10 gram wel aan kunt. Sommige mensen kunnen bij deze dosering aan de diarree raken. 

Als je merkt dat je hooikoorts klachten wel weg zijn, stop dan niet met het innemen van ascorbinezuur (vitamine C) maar verlaag de dosis. Bijvoorbeeld elke dag 2 tot 4 tabletten van 1000 mg vitamine C verdeeld over de dag / na een maaltijd. Blijven je klachten nog steeds weg?  Dan kun je afbouwen naar 1 x 1000mg per dag. Komen de klachten terug? Meteen de dosis weer verhogen naar 4000 of 5000 mg per dag.

Dus bij ernstige hooikoorts start je met 4 x 1000mg = 4 gram vitamine C op de eerste behandeldag, verdeeld over de dag. De volgende 3 dagen neem je steeds 3 x 1000mg = 3 gram vitamine C per dag. Als de klachten verdwijnen, kun je proberen de dosis te verlagen naar 2 x 1000mg per dag.
Verdwijnen de klachten niet? Dan verhoog je de dosering (langzaam) naar maximaal 15 gram (15.000mg) per dag. 

NIEUW: Lipolife HistX deze speciaal voor histamine overgevoeligheid ontwikkelde formule bevat liposomale vitamine C en liposomaal Quercitine. De liposomale vitamine C kent een aanzienlijk betere, hogere en snellere opname (wetenschappelijk aangetoond) dan vitamine C in tablet of poedervorm. 

Door de combinatie met Quercitine wordt de anti-histamine werking van vitamine C versterkt.

In totaal zorgt HistX dus voor een groter histamine verlagend effect bij een veel lagere dosering.
Probeer het maar eens met slechts 5ml per dag.

Zijn er bijwerkingen van Vitamine C te verwachten?

Ja, je kunt je ook beter voelen, meer energie overhouden en je weerstand kan verbeteren! Alleen bij ernstige overdosering en het teveel tegelijk innemen op een nuchtere maag kan tot diarree leiden. Dit komt omdat vitamine C een zuur is; ascorbinezuur. Te veel zuur vinden je darmen niet leuk. Maar dit is niets ernstigs. Er treed geen blijvende schade op. Gewoon de dosis verlagen en echt vlak na de maaltijd de tabletten innemen zodat er ook voedsel in je buik zit. Bouw ook de dosering rustig op. Begin niet gelijk met 10 gram of meer per dag. 

Hoe zit het met mijn hooikoorts medicijnen?

In principe zijn die overbodig, uit ervaring weet ik dat deze medicijnen op een gegeven moment niet meer voldoende werken. Toen bij mij de reguliere medicamenten niet meer werkten ben ik begonnen met vitamine C, als experiment.  Ik kwam er achter dat vitamine C bij mij een veel sterkere werking heeft tegen hooikoorts dan antihistaminica zoals Aurius en andere. Ook heeft vitamine C (ascorbinezuur) geen negatieve bijwerkingen. Daarnaast is het erg goedkoop en levert het een positieve bijdrage aan de algehele gezondheid. 
Werkt het niet? Dan is er misschien een andere oorzaak dat je een allergische reactie krijgt. Misschien huisdier allergie, planten allergie of huisstofmijt allergie? (hoewel vitamine C hier vaak ook tegen helpt) 
In zeer beperkte gevallen werkt vitamine C niet tegen hooikoorts, er is dan vaak iets anders aan de hand.

Neem je wel de juiste dosis? 
Heb je een A-merk supplement?  NIEUW: Lipolife HistX (liposomale vitamine C met Quercitine)
De juiste kwaliteit en houdbaarheid? 
Zitten er wel citrus-bioflavonoïden (zoals Quercitine) in het ascorbinezuur / vitamine C supplement? 
Probeer iets meer in te nemen; verhoog de dosering.
Nog steeds geen resultaat? Neem contact op met een orthomoleculair therapeut of uw huisarts / longarts.

Lees hier meer over hooikoorts: Allergie voor pollen

Veel mensen worden blij wanneer het warmer wordt, de zon gaat schijnen en de bomen en bloemen in bloei staan. Maar voor anderen is dit juist een tijd van niezen, snotteren en tranende ogen. Ze krijgen last van hooikoorts.

Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën. Als u last van hooikoorts heeft, bent u allergisch voor sommige pollen. Pollen zijn voortplantingscellen van grassen, planten en bomen. Deze superkleine stuifmeelkorreltjes drijven met de wind mee en verspreiden zich zo over vele kilometers.

Mestcellen

Op warme, winderige dagen kunnen er miljoenen pollen in de lucht zweven. Als de pollen op het neusslijmvlies, de oogbollen of in de luchtwegen terecht komen, reageert uw afweersysteem hierop. De cellen van uw afweersysteem produceren een stof, IgE, die de pollen tegenwerkt. IgE zet zich op de mestcellen vast. Mestcellen zijn de cellen die vooral voorkomen in de luchtwegen en longen. Deze mestcellen bevatten stoffen, waaronder histamine, die gevaarlijke indringers onschadelijk kunnen maken. Als er nieuwe pollen op het slijmvlies komen, laat de IgE de mestcel los om de indringers aan te vallen. Hierdoor scheurt de wand van de mestcel kapot en komt histamine vrij. Dit veroorzaakt de hooikoortsverschijnselen. Hooikoorts kan op elke leeftijd ontstaan.

Histamine in ons lichaam

Als ons lichaam een vreemde stof binnenkrijgt, bijvoorbeeld na een steek van een insect, maken de mestcellen histamine aan. Histamine zorgt voor het verwijden van de bloedvaten. Hierdoor kunnen de afvalstoffen worden afgevoerd en antistoffen worden aangevoerd. De jeuk en pijn die hierbij ontstaat, is een waarschuwing voor ons. Op die plek in het lichaam is iets aan de hand. Deze histaminereactie is dus goed. Bij een overmatige of ongewenste histaminereactie wordt er een teveel aan histamine aangemaakt. Hierdoor worden de slijmvliezen rood en zwellen op. Ook ontstaat dan een overmatige slijmproductie. Dit is bij hooikoorts het geval. Pollen zijn onschadelijk voor ons. Toch komt er histamine vrij om de 'indringers' onschadelijk te maken.

Niezen en snotteren

Typische symptomen zijn neus- en oogklachten en benauwdheid. Hooikoorts lijkt op een verkoudheid. Omdat er pollen in uw ogen terecht zijn gekomen, komt ook daar histamine vrij. Hierdoor ontstaan oogklachten. Hetzelfde geldt voor de neus. Histamine hecht zich ook vast aan bepaalde zenuwuiteinden, waardoor jeuk- en niesbuien ontstaan. Kenmerkend voor hooikoorts zijn:

 • Jeukende, branderige ogen, die voortdurend tranen.
 • Rode en gezwollen oogleden.
 • Een loopneus, die overgaat in een verstopte neus.
 • Soms bloedneus (ernstige gevallen)
 • Niesbuien.
 • Koortsig, moe gevoel.
 • Benauwdheid.
 • Soms hoesten en een pijnlijke keel.
 • Jeukend verhemelte.

Erfelijk bepaald, of niet?

Hooikoorts komt niet plotseling opzetten. Uw slijmvlies raakt in de loop der jaren steeds gevoeliger, totdat de maat vol is en er allergische reacties ontstaan. Of dit gebeurt, is onder meer erfelijk bepaald. Heeft één van uw ouders hooikoorts? Dan heeft u 30 procent kans om het ook te krijgen. Dit wil niet zeggen dat als de ouders geen hooikoorts hebben, de kinderen dit ook niet zullen krijgen. Bovendien zijn er ook kinderen met allergische ouders die zelf geen allergieën hebben.

Ontstaan van de naam hooikoorts

Hooikoorts heeft niets te maken met koorts of hooi. De naam is in 1928 bedacht door een Engelse arts, John Bostock. Het viel hem op dat de aandoening, waar hij zelf veel last van had, altijd in de hooitijd optrad. Omdat hij zich ook koortsig voelde, noemde hij het hooikoorts. De medische term voor hooikoorts is pollinose. Naar schatting hebben 1,5 miljoen Nederlanders er last van. Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën. Als u last van hooikoorts heeft, bent u allergisch voor sommige pollen. Pollen zijn voortplantingscellen van grassen, planten en bomen. Deze superkleine stuifmeelkorreltjes drijven met de wind mee en verspreiden zich zo over vele kilometers.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Natuurlijk.fit (NOWvitamins.nl) 9 / 10 - 1985 Reviews @
  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »