Terug

Bestel voor 23:00 - Mondkapje kopen? klik

Top 6 Meest geadviseerd na ontlastingsonderzoek

 • 30 / 04 / 2019 0
Top 6 Meest geadviseerd na ontlastingsonderzoek

Welke 6 supplementen worden er zoal na een gepersonaliseerd feces onderzoek geadviseerd? Natuurlijk probiotica maar welke middelen helpen nog meer de darmfunctie te herstellen of verteringsklachten te verhelpen?

Disclaimer: geen van de volgende middelen zijn geneesmiddelen en/of vervanging van een gezonde leefstijl. Tevens is dit slechts een voorbeeld ter indicatie, voor persoonlijk advies neem contact op met uw behandelaar. Het is niet de bedoeling dat u zelf gaat experimenteren.

Een ontlastingsonderzoek kan inzicht geven in het functioneren van de darm, de darmgezondheid en het microbioom. Ik heb het niet over een standaard bevolkingsonderzoek waar enkel gekeken wordt naar het risico op colonkanker. 
De fecesonderzoeken waar ik het over heb zijn de onderzoeken aangevraagd door artsen of therapeuten voor hun cliënten met verteringsproblemen, buikpijn, Crohn, colitis, of andere darmklachten. 

Er wordt dan onder andere gekeken naar de darmflora/ het microbioom: de bacteriën, schimmels en parasieten in de darm.
Maar ook ontstekingsmarkers (zoals calprotectine, sIgA, etc.) en waarden voor leaky-gut en de verteringsparameters kunnen bekeken worden in een feces monster. 

Naar aanleiding van de resultaten kunnen er door de behandelaar voedings- en leefstijladviezen gegeven worden. Daarnaast worden er, al dan niet tijdelijk, supplementen ingezet. 

De top 6 van die supplementen bestaat uit:

1 Probiotica

Probiotica omvat alle supplementen met levende of geïnactiveerde micro-organismen. Meestal lactobacillen en bifidobacteriën, soms aangevuld met enterococcen en/of andere bacterie soorten. Denk dan aan probiotica poeders in sachets zoals Winbiotic serie van Winclove, probiotica in capsules van NOW Foods zoals Probiotic-10 25 miljard. Ook zijn er vloeibare probiotica met levensvatbare of geautolyseerde cellen ter stimulatie van het immuunsysteem op het slijmvliesniveau (bij te lage sIgA waarden). Bijvoorbeeld: ProSymbioflor, Symbioflor 1 en Symbioflor 2, Synerga (Escherichia coli (stam Laves)) 

2 Vezels (prebiotica)

Vezels voeden de goede darmbacteriën. Bij obstipatie of juist diarree kunnen vezels ook zeer nuttig zijn. Dit omdat ze de darmperistaltiek verbeteren en vocht kunnen binden en zo de ontlasting kunnen indikken. Tevens kunnen vezels toxines absorberen en afvoeren. De belangrijkste functie van vezels (afhankelijk van het type vezel) is echter het dienen als voedingsbron voor goede bacteriën. Wij als mens kunnen de vezels niet verteren maar de bacteriën wel. Die bacteriën maken daar dan weer andere stoffen van die voor ons, met name de darm, gunstig zijn. Zonder prebiotica heeft probiotica slechts een minimaal en tijdelijk effect. Voorbeelden van voorgestelde vezels: acaciavezels, glucomannan, FOS, GOS, Psylliumvezels.

3 Kruiden

Bij ontstekingen van de darm, of in elk geval verhoogde ontstekingswaarden in feces, kan een arts of therapeut beslissen om bepaalde kruiden in te zetten om deze ontstekingen te remmen. 
Ontstekingen geven schade aan de darm (verhoogde calprotectine waarde bijvoorbeeld) en de darmfunctie is dan niet meer optimaal. Tevens kunnen ontstekingen voor klachten als pijn en vermoeidheid zorgen. 
Voorbeeld van voorgeschreven kruiden: Boswellia met curcuma

4 Aminozuren en andere bouwstoffen

Bouwstoffen zoals het aminozuur L-glutamine. Uiteraard zijn er bouwstoffen nodig voor herstel van de darmcellen. Zeker na actieve ontstekingen of leaky-gut. 

5 Toxine-bindende en afvoerende middelen

Zoals Enterosgel, zeoliet of fulvinezuur (Activomin). Bepaalde bacteriën kunnen namelijk toxines produceren die klachten kunnen veroorzaken. Soms moet de darm dan gereinigd worden. 

6 Enzymen

Onze verteringsorganen produceren enzymen. Met name de pancreas (alvleesklier). 
Het toedienen van enzymen kan de vertering ondersteunen. 

Neem voor meer informatie contact op met de praktijk voor orthomoleculaire- / natuurlijke geneeskunde: natuurlijk.fit
Hier kunt u dergelijke onderzoeken laten aanvragen en tevens advies op maat verkrijgen. 

Reacties

 • Placeholder

  Diana Puts

  09 / 09 / 2020

  ik heb een lekkende darm en gebruik daar nu activomin voor omdat ik niet tegen glutamine kan helpt activomin voor een lekkende darm

  Groetjes diana

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Natuurlijk.fit (NOWvitamins.nl) 9 / 10 - 1985 Reviews @
  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »