Terug

Bestel voor 23:00 - Mondkapje kopen? klik

Te hoge bloeddruk voorkomen en genezen met voeding

 • 24 / 06 / 2015 2
Te hoge bloeddruk voorkomen en genezen met voeding

Hierbij het gratis 5 stappen adviesplan. Alle stappen hebben een duidelijk doel en effect. Echter is het per persoon verschillend hoe snel er op gereageerd wordt.

Hoge bloeddruk is een symptoom van een ziekte, niet een ziekte opzich.

Het hart pompt bloed door de bloedvaten in het lichaam, door zich bij elke "hartslag" samen te trekken en dan weer te ontspannen. (De hartslag, is het tempo waarin de knijp en ontspanbewegingen van het hart zich opvolgen) Dit geeft een bepaalde druk in de bloedvaten. Dat noemen we de bloeddruk. Deze druk wordt uitgedrukt aan de hand van twee waarden:

 1.    systolische bloeddruk: het eerste cijfer, het hoogste, wanneer het hart samentrekt en het bloed er uitstroomt.
 2.    diastolische bloeddruk: het tweede cijfer, het laagste, wanneer het hart zich ontspant en met bloed vult.

De bloed druk wordt niet alleen bepaald door het hart, maar ook door de bloedvaten. Enkele bloedvaten kunnen zich krimpen en verwijden (vaso-constrictie en vaso-dilatatie) en zodoende mede de druk in de vaten bepalen. Ook het bloed zelf bepaald in kleine mate de bloeddruk. Dit heeft te maken met de stoffen die zich in het bloed bevinden.

het menselijk hart ; formaat en locatie

Hypertensie

 

De bloeddruk verschilt over de dag heen, van de ene dag op de andere en onder invloed van emoties. Men spreekt van hypertensie wanneer de bloeddrukwaarde voortdurend hoger liggen dan 140 mmHg systolisch en 90 mmHg diastolisch.Onze bloeddruk is een optelsom van twee factoren.

Het bloedvolume dat elke minuut door het hart wordt rondgepompt en de weerstand die ons vaatstelsel oplevert bij de doorstroming. Wordt een van deze factoren hoger dan wordt ook onze bloeddruk hoger. Maar ook het omgekeerde is waar. Ons bloedvolume is bijvoorbeeld niet constant maar varieert met de behoefte van o.a. de nieren bij het afvoeren van bijvoorbeeld zout.

Als er veel zout moet worden afgevoerd dan neemt de hoeveelheid water in bloed toe. Het mag duidelijk zijn dat de pompwerking in dat geval moet worden verhoogd. Hierdoor wordt onze bloeddruk hoger. Bovendien moet ons lichaam in allerlei standen kunnen functioneren. We zouden heel vervelend vinden als we flauwvielen als we gingen staan doordat de bloeddruk in onze hersenen te laag werd. En net zo vervelend is het om met een rood bonzend hoofd te moeten door een stijging van onze bloeddruk.

Symptomen van verhoogde bloeddruk

HoofdpijnOvergevoeligheid voor warmte en kouOorsuizen
DuizeligheidMisselijkheid en brakenNeusbloedingen
HartkloppingenAngina pectorisKortademigheid

 

 

Symptoom

 

Een hoge bloeddruk (hypertensie) is een symptoom van een ziekte, niet een ziekte op zich. Het moet gezien worden als een waarschuwing, dat er iets mits is met de gezondheid. Hoe het lichaam in staat is om een dergelijke waarschuwing te produceren is in de meeste van de gevallen nog niet duidelijk.

Wel is duidelijk voor welke ziekten uw lichaam u probeert te waarschuwen: arteriosclerosis (aderverkalking), artrosclerosis (plaque), hartfalen, nierziekten, hartinfarct, herseninfarct, hersenbloeding, diabetes. De visie, hoe een te hoge bloeddruk behandeld dient te worden is hierdoor de laatste jaren ingrijpend veranderd.

aderverkalking

Naast de symptoombestrijding van een te hoge bloeddruk is er nu ook veel aandacht voor preventie. Een bloeddruk onder de 120/80 is prima, boven de 140/90 is overleg met arts aan te bevelen. De huisarts zal in eerste instantie voorschrijven dat je het wat rustiger aan moet doen. Als uw bloeddruk lange tijd te hoog blijft, zal hij u doorverwijzen naar een specialist.

Een bloedonderzoek helpt bij het vaststellen van een juiste diagnose. De waarde voor CRP, homocysteïne, cholesterol en tryglyceriden zijn belangrijk omdat zij u iets zeggen over de progressie van vaatziekten als gevolg van hypertensie.

 

5 stappenplan: behandeling van hoge bloeddruk

Hierbij het gratis 5 stappen adviesplan. Alle stappen hebben een duidelijk doel en effect. Echter is het per persoon verschillend hoe snel er op gereageerd wordt.
Het effect kan dus van persoon tot persoon verschillen. Ook de oorzaak van een hoge bloeddruk kan van persoon tot persoon verschillen. Daarom is stap 3 opgenomen, overleg met de arts bij langdurige hypertensie.

 

Stap 1: lifestyle veranderingen

Het is voor iedereen een keuze. Het is een grote misvatting om te denken dat ziekten 100% genetisch bepaald zijn. Uitspraken als "je hebt pech of geluk" en "als je genetische aanleg hebt krijg je het toch wel", gaan dus lang niet altijd op! Vaak komen deze uitspraken dan ook van (verslaafde) rokers en/of alcohol groot verbruikers. Het advies is dan ook: Stoppen met roken. Meer bewegen. Minder stress. Stress factoren uitschakelen is daarom essentieël. Dat kan betekenen minder (over)werken. De juiste mensen in uw omgeving toelaten en andere mensen (tijdelijk) niet toelaten. 

 

Stap 2: vermindering overgewicht

Diverse studies toont het lineaire verband aan tussen de mate van overgewicht en de hoogte van de bloeddruk. Meer bewegen is daar ook een onderdeel van. Een gezonde bloedsomloop kan bereikt worden door meer te sporten (rustig opbouwen!) en gezonder te eten. Over het algemeen bedoelen we dan minder vet eten, maar met name meer groenten consumeren die rijk zijn aan mineralen en vitamines.

 

Stap 3: overleg met de arts

Nierproblemen of tekorten aan belangrijke vitamines en mineralen kan hypertensie doen ontstaan. Naast farmaceutische middelen kan je proberen de hoge bloedruk met orthomoleculaire middelen te verbeteren. Alle supplementen die in dit artikel worden besproken om de hoge bloeddruk te verlagen kunnen veilig naast de bestaande geneesmiddelen worden gebruikt.

Op de wijze verkrijgt u een synergetisch effect. Vertel een specialist wel dat u supplementen gaat gebruiken en houdt uw bloeddruk goed in de gaten. U hoeft zich niet te beperken tot één van de onderstaande middelen, u kunt, als dat nodig mocht blijken meerdere middelen naast elkaar toepassen.

 

Stap 4: voeding

 •   vette vis en alle andere gezonde essentiële vetzuren zoals kokosvet, palmvet, olijven, amandelen, Noten zoals walnoot, beukennootjes, … en soja.
 •   eet veel groene groenten en divers fruit en beperk uw klassiek zout (natriumchloride). Veel voeding met magnesium en Kalium eten.
 •   Minder omega-6 : In ons Westerse dieet overheersen omega-6 vetzuren. Ernstige gezondheidsproblemen zoals hart en vaatziekten, hoge bloeddruk, kanker, ADHD,…. Zijn daarvan het gevolg. Daarom wordt aangeraden om meer Omega-3 te eten zoals in vette vis. Afhankelijk van uw dieet is 2-5 gram EPA/DHA per dag ij hoge bloeddruk aan te bevelen. Gezonde mensen nemen ongeveer 1-2 gram EPA/DHA omega 3 via vis of via supplement tot zich.
 •   Magnesium en kalium : Is goed voor het hart en de bloedsomloop! Waarschijnlijk ontspant magnesium de gladde spieren in de vaatwand die voor vaatvernauwing en verwijding zorgen. Als er naast hypertensie ook sprake is van hartritmestoornissen is dat een extra reden voor het gebruik van magnesium. Gebruik 2 a 3 keer per dag 200 mg aminozuur, malaat of citraat gebonden magnesium. Gebruik geen producten op basis van magnesiumdioxide. Er kan een lichte vorm van diarree optreden bij het gebruik van magnesium, verminder in een dergelijk geval de dosis. Van voeding rijk aan groenten, fruit, voedingsvezels en arm aan melkproducten mag een bloeddruk verlagend effect verwacht worden. Magnesium komt voor in groene groente, volkoren graanproducten, zonnebloempitten en pompoenpitten, citroenen, dadels en frambozen, pruimen en avocado’s, cacao en cacaoproducten. De koplopers zijn kelp (760mg/100 g), daarna volgen tarwezemelen (490 mg/100g), amandelen (270 mg/100g) en sojabonen (265mg/100g). Eet ook regelmatig erwten, bananen, rozenbottels en volkorenbrood. Besef dat de opname van magnesium wordt verstoord door te hoge calciuminname van zuivelproducten. Magnesium wordt best opgenomen mits er zich niet te veel eiwit, alcohol, oxaalzuur, fytinezuur, fosfor of vetten zich in de darmen bevindt. 
  Ook een tekort aan vitamine B1 en B6 kunnen de magnesiumabsorptie verstoren. Omstandigheden die de behoefte aan magnesium vergroten zijn: stress. Stress vreet magnesium! Andersom; magnesium helpt stress te verminderen. Ook een overmatig alcohol en suikergebruik leidt tot extra magnesium behoefte. 
  Kalium: het huidige Westerse dieet bevat teveel zout (natrium chloride) en te weinig kalium (kalium chloride). Minder (natrium)zout en meer kalium en magnesium is volgens de AHA een goede manier om een te hoge bloeddruk (hypertensie) te verlagen. 
  Bij de behandeling van een te hoge bloeddruk wordt 100-200 mg kalium per dag gebruikt. Laat uw kalium waarde door uw specialist controleren. Kalium zit in zeewier (8060 mg/100 g), kelp (5273mg/100g), cacao (4000mg/100g), sojabonen (1677 mg/100g), abrikozen (1500mg/100g), bruine bonen (1250mg/100g), tarwezemelen (1121mg/100g), appelstroop (1000mg/100g), zonnebloempitten, linzen , spinazie, dadels.

 

Stap 5: aanvullende supplementen

 

 •   L-arginine kan worden gebruikt om de vaatwand te ontspannen waardoor uw bloeddruk wordt verlaagd. Bovendien verbetert L-arginine de elasticiteit van uw vaatstelsel. Dat is zeer gunstig als bij u, door een langdurige hoge bloeddruk, aderverkalking (verharding vaatstelsel) is ontstaan. Gebruik 3x daags 4 gram L-argininepoeder.  Patiënten die herstellen van een hartinfarct adviseer ik om geen L-arginine toe te passen.
 • Vitamine C: kan de bloeddruk ook verlagen. Bovendien is vitamine C een van de goedkoopste supplementen voor het verbeteren van de werking van onze bloedvaten. De juiste dosis vitamine C is per persoon, afhankelijk van behoefte, verschillend. In het algemeen wordt 2000-3000 mg vitamine C gebruikt bij de behandeling van een te hoge bloeddruk.
 •   Calcium: calcium kan ook de bloeddruk verlagen. Hoewel het nog niet bekend is hoe dat precies werkt. 2×500 mg calcium per dag is bij de behandeling aan te raden. Calciumsupplement kan best met magnesiumsuppletie worden gecombineerd.
 •   CoQ10: Co-enzym Q10 beschikt over bloeddrukverlagende eigenschappen. Bovendien wordt Q10 al jaren toegepast bij de behandeling van een groot aantal hart- en vaatziekten als gevolg van langdurige hoge bloeddruk. In het algemeen wordt 2x 100mg Q10 aanbevolen bij de behandeling van een te hoge bloeddruk. Kies een product op olie basis.
 •   Vitame B3 = Niacine 
  Hart en vaatziekten.
  Hart en vaatziekten en kanker zijn de belangrijkste oorzaken van sterfte in de ontwikkelde wereld en zijn na de tweede wereldoorlog eerder toegenomen dan afgenomen. (prof. Dunner, augustus 2009). Het verlagen van cholesterolgehalte met giftige medicatie (cholesterolverlagende medicijnen) heeft nog geheel geen effect gehad, ondanks de beweringen van de farmaceutische industrie die geen probleem hebben de cijfers te manipuleren. 

  Het belang van vitamine B3 en zijn vaatverwijdende eigenschappen:
  1. Toename van de circulatiesnelheid
  2. Toename hartvolume
  3. Toename van de perifere doorstroming van het bloed
  4. Verbetering van zuurstof voorziening van het bloed.
  5. Verbetering van de zuurstofopname in de longen
  6. Afname van EEG afwijkingen door zuurstof tekort

  De circulatie door het lichaam verbetert zonder dat de bloeddruk stijgt.
  Het gevolg is dat het verhindert:
  A. Vaatkrampen, hoofdpijnen, hypertensie.
  B. Kramp in de ledematen, behalve ziekte van Raynaud.
  C. Claudicatio intermittens
  D. Angina pectoris en coronair insufficiëntie.
  E. Eclampsie 
  Onderzoek heeft duidelijk de positieve reacties aangetoond van niacine op cardiovasculaire aandoeningen.

  Hypercholesterolemie.
  Prof. Altschul uit Saskatchewan was de eerste die ontdekte dat niacine het cholesterol doet dalen. (onderzoek bij konijnen). 
  In dezelfde periode ontdekte Dr. Abram Hoffer dat niacine ontstekingen van het tandvlees doet genezen.

  In 1955 publiceerde Dr William Parsons Jr. een boek: Cholesterol Control without Diet! The Niacin Solution. Hij beschreef dat niacine het gehalte in het bloed aan cholesterol deed dalen en er een afname aan hartaanvallen, coronair aandoeningen en een verlenging van levensduur plaats vond.
  Niacine doet de triglyceriden en lipoproteinen verlagen en het HDL verhogen.

  Het is natuurlijk dat vitamine B3 of niacine het cholesterol op de bestemde plaats van de celwand brengt, eventueel samen met vitamine B6. Beiden zorgen ervoor dat het homocysteïne omgezet wordt in cysteïne en taurine dat het cholesterol op zijn plaats brengt. Dit gaat veel beter dan het toedienen van de giftige statinen, die vele levensgevaarlijke bijwerkingen hebben.

  Door de vaatverwijdende werking van niacine zal de bloeddruk dalen. Bij nog soepele vaten gaat dit snel en kan wat duizeligheid veroorzaken. Bij oudere mensen met slagaderverkalking gaat deze daling geleidelijk en duurt maanden of langer.

  Boezemfibrilleren.
  Niacine in combinatie met foliumzuur werkt goed tegen boezemfibrilleren volgens ervaringen van Dr Hoffer. De hoeveelheid foliumzuur was bij een patiënt tot wel 40 mg per dag. Dit werkte begrijpelijk niet voldoende omdat de zenuwgeleiding verstoord raakt door hoog foliumzuur toediening en de lage vitamine B12 concentratie. Beiden werken altijd samen. Alleen foliumzuur geven veroorzaakt bij vrouwen miskramen, vroeggeboorte of steriliteit.
  Een dosering van 1-2 x 5 mg foliumzuur is meestal voldoende indien er genoeg vitamine B12 aanwezig is.

  Door melkgebruik zal er steeds meer vermoeidheid optreden door tekorten in de opname van verschillende mineralen, vitamine B12 en andere vitaminen. 

  Dr Hoffer beschrijft cliënten met boezemfibrilleren en depressiviteit. De reacties op niacine + foliumzuur reageerde goed op het hart, maar niet op de depressie. Vaak is dan een tekort aan vitamine D3 de oorzaak.

  Glomeronefritis.
  Dr. Condorelli heeft meer dan 20 jaar ervaring met de behandeling van glomerulonefritis met nicotinezuur. Zowel de acute, chronische en sub-acute vormen reageren goed op de vitamine B3 in de vorm van nicotinezuur. Dr. Hoffer had zelfs de ervaring dat de nefritis (nierontsteking) bij zijn cliënten genas met behulp van nicotinezuur. De nieren spelen een cruciale rol in de bloeddruk huishouding. 

 

 

De 6 TOP supplementen combinatie voor een gezonde bloeddruk:

Magnesium Citraat (poeder) of
Magnesium Malaat (pillen)

Kalium Gluconaat

Vitamine C met rozenbottel en bioflavonoïden

Ubiquinol (CoQ10)

Omega 3 vetzuren

Niacine (vitamine B3)

Reacties

 • Placeholder

  kratomis euphoria

  14 / 11 / 2020

  Excellent site you have here.. It's difficult to find
  high quality writing like yours nowadays.
  I seriously appreciate people like you! Take care!

 • Placeholder

  Lauren

  25 / 10 / 2020

  Howdy! This article couldn't be written much better!

  Reading through this post reminds me of my previous roommate!
  He always kept talking about this. I wiill forward this post to him.
  Pretty sure he's going to have a great read. I appreciate you for sharing!

 • Placeholder

  Begoña Toyos Mendez

  29 / 09 / 2019

  Ik wau vraagen of ik met mijn hogen bloeddruk diotine mag in nee me

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Natuurlijk.fit (NOWvitamins.nl) 9 / 10 - 1985 Reviews @
  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »