Terug

Bestel voor 23:00 - Mondkapje kopen? klik

Hoe wordt vitamine D3 gemaakt?

Hoe wordt vitamine D3 gemaakt?

Is vitamine D3 vegetarisch? Wat is de bron van vitamine D? Lees hier alles over vitamine D herkomst.

En waar is vitamine D3 van gemaakt?

In het lichaam wordt vitamine D3 gemaakt van cholesterol en door onder andere de omzetting in de huid onder invloed van zonlicht (UV straling) van chemische structuur veranderd. Vervolgens wordt het in de lever opgeslagen (als 25-OH-vitamine D) en naar behoefte door de nieren omgezet in actief vitamine D3 (1,25-dihydroxy-calcitriol)

Niet alleen de huid maar ook de lever en de nieren zijn dus betrokken bij de aanmaak en opslag van vitamine D. Bovendien levert voornamelijk de lever al het benodigde cholesterol, als grondstof voor vitamine D3.

Deze informatie heeft betrekking op de globale werking van een normaal functionerend lichaam en niet op supplementen. Derhalve zijn dit geen claims.

Hoe zit dat met supplementen?

Waar worden vitamine D3 supplementen van gemaakt? Vrijwel alle vitamine D3 supplementen worden vervaardigd uit wolvet. Wolvet vinden we terug in de vacht van schapen. Eigenlijk is wolvet geen écht vet. Vitamine D3 of cholecalciferol is de meest fysiologisch werkzame vorm van vitamine D, en is 100% identiek aan de lichaamseigen vitamine D. De meeste vitamine D3 voor de productie van supplementen en medicijnen komt dus uit het wolvet (lanoline) van schapen, en is door zijn dierlijke oorsprong niet geliefd door veganisten. De enige plantaardige vitamine D die tot voorkort bestond, was vitamine D2 of ergocalciferol. Vitamine D2 is minder goed werkzaam.

Wolvet 

Wolvet bevat met name lanoline, cholesterol en weinig triglyceriden. Het wolvet kan redelijk gemakkelijk uit de vacht gewassen worden. Vervolgens wordt 'het vet' gereinigd en het water verdampt. Als men dan het cholesterol uit wolvet met UV-licht behandeld ontstaat er uiteindelijk vitamine D3.

Vitamine D2 komt ook nog wel eens voor in sommige supplementen maar heeft een minder sterke werking dan D3. Vitamine D2 wordt gemaakt van plantaardige producten en/of gesynthetiseerde derivaten.

Er zijn ook levertraan supplementen. Deze bevatten naast vitamine D3 ook een behoorlijke hoeveelheid vitamine A, Omega-3 en triglyceriden. Levertraan wordt gewonnen uit de levers van kabeljauw of schelvis.  Fabrikanten geven meestal aan uit welke bron levertraan is gewonnen.

Er bestaat tegenwoordig ook vitamine D3 uit korstmos. Een plantaardige bron. 

Is vitamine D3 vegetarisch?

Deze vraag wordt heel erg vaak gesteld. In principe worden alleen de cholesterol substanties uit de vacht van een schaap gehaald voor de vitamine D productie. Het is dus niet strikt veganistisch. De productie kan in principe zonder het dier, het schaap, te schaden. Immers worden de schapen toch geschoren voor de wol. Voor de wol productie dient de verkregen wol ontdaan te zijn van wolvet. Eigenlijk is wolvet dus een soort bijproduct of afvalproduct. Er zijn echter veel zorgen over het dierenwelzijn , zeker over veel schapenhouders in het buitenland.

In de regel is vitamine D3 dus vegetarisch. Echter als men softgels of capsules met vitamine D3 neemt, kan het zijn dat die capsule of softgel van gelatine gemaakt is.

Gelatine softgels hebben als voordeel dat deze uitstekend opgenomen worden door het lichaam en beschermen de inhoud door de capsule goed af te sluiten.

Gelatine is niet vegetarisch. Vitamine D3 druppels en vitamine D3 in vegetarische capsules zijn dus wél vegetarisch. Er bestaan tegenwoordig ook vegetarische softgels, die uitdrukkelijk zo worden aangegeven. Levertraan is uiteraard niet vegetarisch.

Vegan D3?

Er bestaat tegenwoordig ook vitamine D3 uit korstmos. Een plantaardige bron. Deze bron is veganistisch en dus geschikt voor vegetariërs en veganisten. Op supplementen is dit uitdrukkelijk weergegeven. Vaak gaat het dan om capsules van HPMC of beter nog: Pullulan. Deze capsules met D3 uit korstmos is geschikt voor veganisten en vegetariërs. 
Vitamine D3 of cholecalciferol is de meest fysiologisch werkzame vorm van vitamine D, en is 100% identiek aan de lichaamseigen vitamine D. De meeste vitamine D3 komt uit het wolvet (lanoline) van schapen, en is door zijn dierlijke oorsprong niet geliefd door veganisten. De enige plantaardige vitamine D die tot voorkort bestond, was vitamine D2 of ergocalciferol. Vitamine D2 is minder goed werkzaam.

Lipolife D3 bevat natuurlijke vitamine D3 uit korstmos geschikt voor veganisten en vegetariërs. 

Is Vitamine D3 halal?

Hiervoor geldt eigenlijk ongeveer hetzelfde. Ja en nee. In principe is vitamine D3 niet officieel halal. Het is wel vrij van varken.

Ook is de gelatine, gebruikt voor de productie van de softgels  bij de meeste fabrikanten niet van varkens afkomstig maar van runderen. Gelatine kan ook afkomstig zijn van visgelatine.

Reacties

 • Placeholder

  Chr. van Waesberge

  08 / 11 / 2019

  geachte leverancier,
  Ik zou graag willen weten welke Vitamine D leverancier echt schapen wol vet gebruikt.
  Ik vermoed dat de meeste Vitamine D leveranciers gebruikmaken van Levertraan visolieen etc.
  Kunt mij opgeven welke leverancier wel degelijk schapen wolvet gebruikt in zijn Vitamine D pillen
  Het wordt niet of nooit op de meeste verpakkingen vermeld.
  Met vr. gr.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Natuurlijk.fit (NOWvitamins.nl) 9 / 10 - 1985 Reviews @
  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »