VitOrtho B Actief complex formule met Alfa-liponzuur
B Actief complex formule met Alfa-liponzuur
€22,50 €18,00
VitOrtho
-20%

B Actief complex formule met Alfa-liponzuur

18,00
22,50

•Inhoud 60 vegetarische capsules
•Met biologisch actieve vormen van vitamine B2, B6, B12 en foliumzuur (5-methyl-tetrahydrofolaat)Met Choline, inositol, biotine en alfaliponzuur.

Op voorraad (2)
Aantal
- +
Productomschrijving

Onderscheidende kenmerken
Vitamine B-complex met biologisch actieve vormen van vitamine B2, B6, B12 en foliumzuur (5-methyl-tetrahydrofolaat glucosaminezout; Quatrefolic). Bevat tevens choline, inositol en PABA. Vitamine B1, B2, B3, B5, B6 en B12 dragen bij aan het verminderen van vermoeidheid. 60 Gecoate tabletten.

Samenstelling per dagdosering (1 tablet)

   
%adh
Vitamine B1 (thiamine HCl)
25 mg
2273
Vitamine B2 (natriumriboflavine-5-fosfaat)
25 mg
1786
Vitamine B3 (inositolhexanicotinaat)
25 mg NE
156
Vitamine B5 (D-calciumpantothenaat)
25 mg
416
Vitamine B6 (pyridoxaal-5-fosfaat)
15 mg
1071
Foliumzuur (als folaat: 5-methyl-tetrahydrofolaat glucosaminezout) (Quatrefolic®)
400 μg
200
Vitamine B12 (methylcobalamine)
100 μg
4000
Biotine
25 μg
50
PABA (para-aminobenzoëzuur)
12 mg
 
Choline (bitartraat)
12 mg
 
Inositol
18 mg
 
Alfa-liponzuur (R/S)
25 mg
 

Ingrediënten
Vitaminen, Vulstoffen (Microkristallijne cellulose, Hydroxypropylmethylcellulose), Alfa-liponzuur, Antiklontermiddelen (Siliciumdioxide, Talkpoeder), Coating (Hydroxypropylcellulose, Hydroxypropylmethylcellulose, Titaniumdioxide, IJzeroxide), Bindmiddel (Polyethyleenglycol).

Bijzonderheden
Vitaminenpreparaat. Natuurlijke variaties in kleur en geur van dit product zijn mogelijk. Quatrefolic® is een geregistreerd handelsmerk van Gnosis S.p.A.

Geschikt voor vegetariërs. 

Gebruiksadvies
1 maal daags 1 tablet. Houd u aan de aanbevolen dosering.

Bewaaradvies
Koel (maar niet in de koelkast), droog en buiten bereik van jonge kinderen bewaren.

Waarschuwing
Aanbevolen dagelijkse dosering niet overschrijden. Raadpleeg uw gezondheidsprofessional, arts of apotheker bij zwangerschap, borstvoeding, onduidelijkheden of medicijngebruik (in het bijzonder lithium of antidepressiva).


Allergeneninformatie
Vrij van tarwe, gluten, soja, melk, ei, vis, schaaldieren, noten.

 

Aanvullende informatie voor professionals

Indicaties

 

Voor een goede voorziening met B-vitamines. 

 

Achtergrond

 

In VitOrtho’s B Actief Complex Formule met Alfa-liponzuur wordt gebruikgemaakt van diverse B-vitamines in hun biologisch actieve vorm: riboflavine-5-fosfaat (vitamine B2), pyridoxaal-5-fosfaat (vitamine B6), 5-methyl-tetrahydrofolaat glucosaminezout (foliumzuur) en methylcobalamine (vitamine B12). Door direct de biologisch actieve vormen van deze vitamines aan te bieden vormen de vaak complexe omzettingsprocessen in het lichaam die nodig zijn om B-vitamines in hun actieve vorm om te zetten geen beperkende factor voor opname. Daarom kan worden volstaan met een lagere dosering. Bovendien is aan deze formule nog liponzuur toegevoegd dat zorgt voor een verdere verbetering van de opname. 

Het vitamine B-complex is een combinatie van wateroplosbare vitamines en andere essentiële micronutriënten die belangrijke functies vervullen in het celmetabolisme. Daarnaast zijn ze onder meer essentieel voor de koolhydraat-, eiwit- en vetstofwisseling om energie te produceren (o.a. omzetting in glucose). De B-vitamines functioneren als een hechte groep en zijn voor hun werkzaamheid vaak sterk afhankelijk van elkaar. 

- De belangrijkste functie van vitamine B1 is als co-enzym om enzymen te activeren. Verder is vitamine B1 van belang voor de zenuwimpulsgeleiding, de mentale conditie (verbetert de werking van acetylcholine), de synthese van nucleotiden (RNA, DNA), de insulineproductie en de energieproductie uit voeding (samen met vitamine B2, B3 en B5). Vitamine B1 bevordert ook de activiteit van vitamine B12
In het algemeen komt vitamine B1-deficiëntie zelden voor, maar alcoholisten, anorexiapatiënten, patiënten met de ziekte van Crohn, mensen die nierdialyse ondergaan en zij die lisdiuretica gebruiken lopen meer risico op een tekort. 

- Vitamine B2 is een antioxidant die celstructuren en DNA helpt beschermen tegen vrije radicaalschade. Verder speelt vitamine B2 een rol bij de vorming van diverse leverenzymen, de productie van rode bloedcellen en is het van belang voor de groei. 
Samen met vitamine B6, B12 en foliumzuur is vitamine B2 van belang voor de homocysteïne homeostase. Verhoogde homocysteïnewaarden zijn een risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. 
Vitamine B2-tekort komt niet veel voor in de westerse wereld, maar vaker in ontwikkelingslanden. In ontwikkelde landen komt een tekort wel voor bij zwangeren, jonge kinderen en ouderen. Meestal hangt een tekort ook samen met een verminderde inname van vlees- en zuivelproducten. 

- Vitamine B3 speelt onder andere een rol in het vetzuurmetabolisme. In de lever remt vitamine B3 de aanmaak van VLDL, met als gevolg een afname van LDL-cholesterol, totaalcholesterol en triglyceriden. Daarnaast remt vitamine B3 de cholesterolsynthese in de lever en verhoogt het de HDL-waarden door het katabolisme te remmen. Ook is vitamine B3 van belang voor de aanmaak van geslachtshormonen en stress gerelateerde hormonen, voor DNA-reparatie en voor een goede bloedcirculatie.
Een vitamine B3-tekort wordt hoofdzakelijk gezien bij alcoholisten. 

- Ook vitamine B5 is nodig voor de aanmaak van geslachtshormonen en stress gerelateerde hormonen in de bijnieren. Tevens is deze vitamine onmisbaar voor de vorming van rode bloedcellen en van cholesterol. Daarnaast zorgt vitamine B5 voor een gezond spijsverteringskanaal en voor een betere beschikbaarheid van andere vitamines, zoals vitamine B2

- Een goede voorziening met vitamine B6 is belangrijk voor de ontwikkeling en het functioneren van het brein. Vitamine B6 is nauw betrokken bij de aanmaak van diverse neurotransmitters en de productie van de hormonen melatonine (reguleert de biologische klok van het lichaam), serotonine en norepinefrine (van invloed op de stemming). Bovendien is vitamine B6noodzakelijk voor de productie van immuuncellen, rode bloedcellen en voor de absorptie van vitamine B12
Samen met vitamine B2, B12 en foliumzuur speelt vitamine B6een belangrijke rol bij de homocysteïne homeostase. 
Een tekort aan alleen vitamine B6 komt niet vaak voor; meestal zijn dan ook de andere B-vitamines (met name foliumzuur en vitamine B12) deficiënt. Volgens enkele onderzoeken kan er wel sprake zijn van een gebrekkige voorziening en geringe tekorten bij met name kinderen en ouderen. Sommige medicijnen (o.a. hydralazine en theofylline) kunnen de uitscheiding van vitamine B6 verhogen, waardoor gemakkelijk een tekort kan ontstaan. 

- Foliumzuur is belangrijk als co-enzym bij de omzetting van aminozuren, de synthese van nucleotiden en de vorming van rode bloedcellen. Ook speelt deze vitamine een voorname rol bij de ontwikkeling van de hersenen en het ruggenmerg van een foetus en in perioden van verhoogde celdeling, zoals tijdens de jeugd en de puberteit. Samen met vitamine B12 en vitamine C is foliumzuur noodzakelijk voor de afbraak van eiwitten en de vorming van hemoglobine, het bestanddeel van rode bloedcellen dat transport van zuurstof en koolstofdioxide mogelijk maakt. 
Samen met vitamine B2, B6 en B12 speelt foliumzuur een belangrijke rol bij de homocysteïne homeostase. 
Een tekort aan foliumzuur komt relatief veel voor, met name als gevolg van een gebrekkige inname via de voeding en veelvoorkomende problemen bij de omzetting van het synthetische foliumzuur in een bioactieve co-enzymatische vorm. Verder kan overmatig alcoholgebruik leiden tot tekorten omdat alcohol de heropname van foliumzuur vanuit de darm belemmert. Daarnaast kan een flink aantal geneesmiddelen de biosynthese en opname van folaat en tetrahydrofolaat verstoren.

- Vitamine B12 is betrokken is bij de DNA-synthese en speelt een belangrijke rol bij het goed functioneren van het zenuwstelsel en de hersenen en bij de aanmaak van bloedcellen (samen met foliumzuur). 
Samen met vitamine B2, B6 en foliumzuur speelt vitamine B12 een belangrijke rol bij de homocysteïne homeostase. 
Om vitamine B12 te kunnen opnemen is intrinsieke factor, een enzym dat door de pariëtale cellen in de maagwand wordt geproduceerd, nodig. Met het klimmen der jaren neemt de productie van intrinsieke factor af, zodat bij ouderen relatief vaak een vitamine B12-tekort voorkomt. Maar ook verhoogde stress, ontstekingen, maagzuurremmers en andere medicijnen verlagen de intrinsieke factor en kunnen zodoende een vitamine B12-tekort veroorzaken. 
Naast ouderen zijn er nog enkele andere groepen die een verhoogd risico op een vitamine B12-tekort lopen: veganisten en ovo-lacto vegetariërs (vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten), patiënten met een Helicobacter pylori-besmetting, patiënten met malabsorptie, zoals bij de ziekte van Crohn, bij pancreas-aandoeningen en na bariatrische chirurgie, HIV-patiënten en patiënten met eetstoornissen. 

- Biotine, ook wel aangeduid als vitamine B8, vitamine H of co-enzym R, is onder andere van belang voor groei- en herstelprocessen van zenuwen, beenmerg, huid, haar en nagels. Daarnaast is biotine als co-enzym betrokken bij onder andere de synthese van prostaglandinen. 
Een tekort aan biotine komt zelden voor en wordt meestal veroorzaakt door langdurige parenterale voeding, overconsumptie van rauwe eieren (ei-eiwit bevat avidine dat zich aan biotine bindt en daardoor opname verhindert; verhitting inactiveert avidine), ernstige ondervoeding of aangeboren stofwisselingsstoornissen. 

- PABA (para-aminobenzoëzuur) is een aminozuur dat niet in proteïnen wordt ingebouwd. Vroeger werd PABA beschouwd als een essentiële nutriënt, maar inmiddels is duidelijk geworden dat dit niet het geval is. Er zijn aanwijzingen dat PABA effectief kan zijn bij haaruitval, tegen het grijs worden van haar, bij astma, bij scleroderma en ter preventie van herpes labialis. 

- Choline is een essentiële nutriënt en een precursor van de neurotransmitter acetylcholine, die rol speelt bij diverse lichaamsfuncties, waaronder het geheugen en de spiercontrole. Choline is tevens een onderdeel van fosfatidylcholine, dat belangrijk is voor de structuur van biologische membranen. Fosfatidylcholine speelt ook een rol bij het transport van cholesterol en vet vanuit de lever. Choline zelf wordt door het lichaam gebruikt voor de aanmaak van de emulgator lecithine, die de afzetting van cholesterol op de vaatwanden tegengaat. 

- Inositol is indirect betrokken bij een aantal belangrijke biologische processen, onder andere insuline signaaltransductie, samenstelling van het cytoskelet, op peil houden van het intracellulair calcium, afbraak van vetten, genexpressie en zenuwgeleiding. 

 

Dosering

 

1 maal daags 1 tablet, tenzij anders geadviseerd door een gezondheidsprofessional.

 

Bijzonderheden

 

  • Niet gelijktijdig gebruiken met het antibioticum tetracycline, aangezien B-vitamines de opname en effectiviteit van dit medicijn beïnvloeden. Dit product op een ander moment van de dag innemen.
  • Geschikt voor vegetariërs.
  • Dit product is vrij van tarwe, gluten, soja, melk, ei, vis, schaaldieren en noten.

 

Literatuur

 

- Website University of Maryland Complementary and Alternative Medicine Guide. Geraadpleegd 08-2015. 
- Maan ES: Nutriëntenwijzer: Pyridoxine (vitamine B6); Tijdschrift voor Orthomoleculaire Geneeskunde 27(4):12-15, 2012. 
- Monograph: Inositol hexaniacinate; Alternative Medicine Review 3(3):222-223, 1998. 
- Monograph: Biotin; Alternative Medicine Review 12(1):73-78, 2007. 
- Krijnen L: Foliumzuur niet alleen essentieel voor zwangere vrouwen; Voedingswaarde 6:30-32, 2013. 
- Wikipedia: Vitamine B. Geraadpleegd 08-2015. 
- Wikipedia (en): Biotin. Geraadpleegd 08-2015. 
- Wikipedia (en): Choline. Geraadpleegd 08-2015.

Product informatie
Merk VitOrtho
Artikelcode 3015
SKU 01-03-2025
EAN 8717056140247
Wat onze klanten zeggen

Gemiddelde van 0 review(s)

Geen reviews gevonden
Help ons en andere klanten door het schrijven van een review
iDEAL PayPal Bank transfer Bancontact SOFORT Banking Belfius Pin Cash Klarna Pay Later Invoice MasterCard Visa Maestro American Express
Mijn account
You are not logged in. Log in to make use of all the benefits. Or create an account now.
Taal
Winkelwagen
Uw winkelwagen is leeg
Menu
Zoeken
Search suggestions
Geen producten gevonden...
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »